Духовне Поуке

Започео admin, Мар 2021 13:01:28

« претходна тема - следећа тема »

taurunum

Пажљиво обратите пажњу. После греха долази срамота; из храброст следи покајање. Јеси ли обратио пажњу на оно што сам рекао? Сатана поремети поредак; он даје храброст греху и срамоту покајању.

Свети Јован Златоусти

taurunum

"Обавезни смо и у најтежој ситуацији да поступамо као људи и нема тог интереса, ни националног ни појединачног, који би нам могао бити изговор да будемо нељуди. Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро остаје заувек."

Патријарх Павле

taurunum

Сви желе мир, али мира никад мање, ни у душама нашим, ни у целом свету.

~ Патријарх Павле

taurunum

"Православље је живот. Ако не живимо православно, једноставно нисмо православни, ма каква формална веровања имали."

Отац Серафим Роуз

taurunum

,,Благо народу чији се владар одушевљава Богом и хвали Бога и пева Богу! Његов народ поштоваће истог Бога и свога владара волети као мудра и добра."

– Владика Николај Велимировић

taurunum

"Грех долази од тога што људи желе да буду мудрији од закона Божијих."

Свети Јован Златоусти

taurunum

"Људи више немају радости у себи, поставили су превисоке циљеве и критеријуме које не могу да постигну у животу. Превише се такмиче са другима у томе ко боље изгледа и ко је успешнији, а стање своје душе запостављају."

Отац Тадеј Витовнички

taurunum

"Човек је тек онда човек када је љубав. Јер шта је човек? Човек је слика Божија и ако је Бог љубав, онда и човек, слика Божија, треба да буде љубав."

Свети Јустин Ћелијски

taurunum

" Лако је бити - анђео на небу, лако је бити - ђаво у паклу,
али је тешко бити - човек на земљи ".

Свети Јустин Поповић

taurunum

"Идеја Бога представља највећу људску идеју. Идеја човека је највећа Божија идеја. Човек очекује рађање Бога у њему. Бог очекује рођење човека у њему."
Николај Берђајев

taurunum

"Ревнуј о љубави: све ће проћи, а љубав ће остати вечно, као Сам Бог Који је Љубав!"

Свети Јован Кронштатски

taurunum

,,Заиста је Бог велики. И Он је, само Он велики и у малом на земљи и у великом".

Филарет, митроп. Московски

taurunum

"Што веће богатство изван Бога, то већа бедноћа. Што веће знање изван Бога, то већа празнина.
Бог једини чини богатим и мудрим. Свет без Бога ствара просјаке и глупаке."

Свети Владика Николај

admin

Молитвено правило Преподобоног Серафима Саровског

Преподобни Серафим Саровски препоручивао је свима следеће молитвено правило:

"Уставши од сна, сваки хришћанин, ставши пред свете иконе, нека прочита

молитву Господњу Оче наш трипут, у част Пресвете Троjице,

затим молитву  Богородице Дево, радуј сја такође трипут

и, на крају Символ Вере једанпут.

Завршивши то правило, нека се занима својим радом, на који је позван или постављен.

У време док нешто ради по кући или на путу нека моли тихо: Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног или грешну, а ако уоколо има људи, нека радећи посао, моли се мислима само Господи ,помилуј, до обеда.

Пред сам обед, нека понови јутарње правило. После обеда, радећи свој посао - моли се тихо Пресвета Богородице помилуј ме грешног или грешну или Господе Исусе Христе, Богородицом помилуј ме грешног или грешну, и тако до самога сна.

Пред сан, сваки хришћанин поново прочита горепоменуто јутарње правило; после нека заспи, прекрстивши се."

"Држећи се тог правила", каже отац Серафим, може се достићи мера хришћанског савршенства, зато што су поменуте молитве - основа хришћанства:  прва, као молитва, дата Самим Господом, је образац свих молитава; друга је послата са небеса Архангелом у поздраву Деви Марији, Богородици; Символ укратко садржи у себи спасоносне догмате хришћанске вере."

Онима, који због разних околности не могу да испуне ни то мало правило, преподобни Серафим је саветовао да га читају у свакој прилици: док раде нешто, ходају, чак и у постељи, представљајући основу за речи из Светога Писма: Свако, ко позове име Господње, спашће се.

admin

Zavidi li ko gubavome? Ne zavidi. Zašto onda poneko zavidi zlome, kad je zlo veća bolest od gube? Guba je bolest tela a zlo je bolest duše.

Vladika Nikolaj Velimirović

admin