🌳 Sombor - najzeleniji grad u Srbiji 🌳

Започео taurunum, Феб 2023 20:14:13

« претходна тема - следећа тема »

taurunum

🌳🌳🌳 Sombor - najzeleniji grad u Srbiji 🌳🌳🌳

SOMBOR odvajkada važi za najzeleniji grad u zemlji. Taj epitet pripadao mu je i u SFRJ, a zaslužio ga je pošto je "na svakom zgodnom mestu posađeno drvo". Ili, ukupna dužina somborskih ulica je 120 km, a dužina drvoreda je 121 km. Kada bi više od 18 000 somborskih stabala, posadili jedno do drugog, dobili bismo drvored dug koliko i magistralni put Sombor - Beograd. Treba dodati i podatak da ovaj bački grad ima četiri parka, a na svojim obodima i dve šumice.
Mnoga stabla starija su od stotinu godina, a u TO Sombor ističu da je epitet zelene oaze u panonskoj ravnici Sombor zaslužio mudrim izborom 1903. godine da se zelenilo obnovi bođošima (koprivić) iz doline Misisipija. Danas ih je u gradu oko 7.500, a samo u Radišićevoj ulici ih ima 140! Najstarija stabla su s početka 20. veka, a sada su prečnika od 80 do 100 cm i visoka preko 20 metara.
Putnicima namernicima posebno je zanimljiv park u centru grada, ispred zgrade Županije, sedišta gradske vlasti. Ovde se izdvajaju tise, koje su posađene početkom 20. veka. Velikih tisa, kažu stručnjaci JKP "Zelenilo" u Somboru, ima još na Kalemegdanu.
Neobično je, dodaju, što su tise u Somboru toliko izrasle iako im podneblje ne odgovara. Pretpostavka je da im odgovara tlo, jer nekada močvarno područje obiluje podzemnim vodama. Od maja do septembra traje zaštita tisa, redovno se zalivaju, oblikuju, a zimi se sa njih skida i sneg kako bi tise i dalje bile zeleni ponos Sombora.

taurunum