Свети Николај Велимировић

Започео taurunum, Феб 2023 21:07:33

« претходна тема - следећа тема »

taurunum

"Кад је српски народ био свет, Бог им је слао у Цркви и на власти Свете владаре. Кад је српски народ постао фукара, Велики Бог им је послао фукаре да их воде. Зашто се жалите и буните, а још и тражите боље!?
Исправите прво себе и вратите се Богу, да би вас Бог спасио и наградио."

taurunum

Хришћанин је сличан испрошеној девојци. Као што испрошена девојка непрестано мисли о обручнику своме. тако и хришћанин о Христу. Иако је обручник далеко преко десет брда, свеједно, девојка се понаша као да је он непрестано ту, код ње и с њом. Она мисли на њега, пева њему, говори о њему, сања о њему, спрема дарове за њега. Исто се тако понаша и хришћанин према Христу. И као што обручница зна, да прво мора да изађе и удаљи се из куће где се родила, да би се састала и потпуно сјединила с обручником својим, тако и хришћанин зна да се и он не може потпуно сјединити с Христом док га смрт не разлучи од тела, тј. од материјалног дома, у коме је његова душа од рођења обитавала и расла.
Свети Владика Николај Велимировић

taurunum

Христовата вера најмногу ја осветлува душата на човекот тогаш кога проповедниците на таа вера светат со својот живот. Блажен Поликарп, игуменот Печерски бил сиот осветлен со верата Христова и во зборовите, и во делата, И во целата своја личност. Со тоа тој необично влијаел не само на простиот народ, туку и на кнезовите и на велможите. Кога го слушнал и кога го видел својот Божји човек, киевскиот кнез Ростислав Метиславич така се осветлил со верата Христова, и така се припитомил и се облагородил што постанал пример и за својата блиска околина и за целиот свој народ. Со чесен пост се причестувал кнезот Ростислав секоја недела и на сите страни барал бедни и неволни и им помагал, Најпосле се решил да прими монашки чин и за тоа тој му зборувал на св. Поликарп: ,,Свети оче, кнежевството во овој свет не може да биде без грев и веќе ми огорчи и ми се здодеа". Поликарп му одговорил: ,,Ако ова (монашкиот чин) го сакаш од срце, нека биде волјата Божја", Еднаш, кога бил во Смоленска, кнезот се разболел дури до смрт, па наредил брзо да го однесат во Киев пред смртта да се замонаши. Но завршил пред да му се исполни неговата желба.
Свети Николај Велимировиќ

taurunum

"Благо сиромашнима духом, јер је њихово царство небесно."

Једним замахом удара Исус секиром у корен свију зала: гордост.

А гордост је првородни грех сатанин, којим је овај
"отац лажи" заражавао људе од почетка.
(Јован 8, 44)

Надувао их злим ветром као мехуре, да би их убрзо спласнуо и згазио.

Гордељив човек кад пуже по земљи, мисли да лети. У својој самодовољности Он презире и људе и Бога.

А сиромашан духом је смеран, стално je незадовољан самим собом; стиди се себе пред другима и боји се Бога.

Зато се он усавршава и расте као живо семе испод земље, па све до у висине царства небеснога, које је таквима и намењено.

На место луде гордељивости, коју je сатана поставио за темељ своје куле вавилонске,

Исус ставља смерност (смиреније) у темељ своје палате, која је Његова црква"

Свети Владика Николај Велимировић


taurunum

О Исусу Навину.

Не одступај (од заповијести) ни на десно ни на лијево... Не бој се и не страши се, јер је с тобом Господ Бог твој куда год идеш (Ис. Нав. 1, 7, 9)
Исус Навин је у свему до краја послушао Господа не одступајући ни десно ни лево од заповести Господњих. Великим ужасима и страхотама бивао је он окружен водећи народ кроз земљу непознату и кроз густе редове непријатеља, но он се није ни убојао ни устрашио. Он је сматрао себе оруђем Божјим, и ратове своје ратовима Божјим. Као што веран војник слуша заповести војводе свога, тако је он ослушкивао и слушао вољу Бога живога. Себи није приписивао никакво добро, никакву силу, никакву заслугу, но све Богу, и само Богу. У своју војску и у своје оружје и у своју мудрост није се поуздавао ни најмање, но у Бога, и само у Бога свесилнога и свемудрога. Видите, браћо, с каквим људима Бог ходи. О кад би хришћански владари и војводе видели ово и научили се од Исуса слуге Божјег, како се служи Богу! О кад би сви они једном разумели, да се најбоље служи народу, кад се служи Богу, и да се не може служити народу а да се не служи Богу! Господ Бог је испунио обећање Своје и био је са Исусом Навином до краја рада и живота његова. А да је Господ био с њим, то показују чудеса велика и страшна, која Господ показа кроз овога верног слугу Свога. Бог раздвоји Јордан, те народ без моста пређе по суху; Бог учини те падоше зидови јерусалимски на глас трубе; Бог отвори очи Исусу да види великог Архангела с мачем у руци; Бог предаде силне непријатеље у руке Израиљаца; Бог заустави сунце над Гаваоном и месец над долином Елонском. Ваистину, никад и нигде Бог не остави слугу Свог Исуса, јер и Исус не остави неиспуњену ниједну заповест Божју. Сведок живога Бога, и праобраз Светитеља света, када беше стар и временит, поучи народ свој, као што Њега Бог у почетку поучи: не одступајте ни на десно ни на лијево него се држите Господа Бога својега (гл. 23).
О Господе Исусе, Сине Божји, који си предивна чудеса показао кроз Исуса Навина, верног слугу Твога, укрепи нас и охрабри нас, да не одступимо од Тебе ни на десно ни на лево, ради славе Твоје и спасења нашег. Теби слава и хвала вавек. Амин.
Свети Николај Велимировић

taurunum

О Србима владика Николај Велимировић:

,,Ја благодарим Богу што сам Србин, иако има Срба свакојаких. Благодарим Богу што сам Србин – зато што ниједан Србин није измислио топ, ниједан Србин није измислио пушку, ниједан Србин није измислио ону страховиту и отровну косу којом се косе људи а која се зове митраљез, ниједан Србин није измислио хаубицу, 'дебелу берту', авион, запаљиве и отровне гасове – та убилачка средства...
Шта је Србин измислио? Србин је измислио преслицу и ралицу. Један наш велики Србин, научник, измислио је телефон, други један Србин научник, користећи пад Нијагаре, пронашао је електрику да да светлост народима. Србин је измислио разне справе за свирање и дивне шаре.
Ништа деструктивно Србин није измислио. Србин није измислио ни једну телегубну и душегубну справу. Понављам и подвлачим: наш је Народ, српски Народ – конструктиван, а такав је јер има јаку веру, јер је скроз поштен и неизмерно родољубив."

Свети Владика Николај Жички и Охридски (Велимировић)

taurunum

Зла воља једног човека малаксава другог човека, паралише га и буквално убија. Добра воља снажи, подиже и буквално оживотворава. Кад год се сретну два човека добре воље, у њима се повећа магија добра. Кад год се сретну два човека зле воље, у њима се повећава магија зла. Кад год се сретну два човека, један добре воље и други зле воље, међу њиховим душама одиграва се невидљиви двобој, ма се они и руковали. И ретко бива да обојица не оду са ранама на души.

-Владика Николај Велимировић

taurunum

О три предмета не жури да говориш:
о Богу – док не утврдиш веру у њега;
о туђем греху – док се не сетиш свога;
о сутрашњем дану – док не сване.

-Владика Николај Велимировић

taurunum

У колико се год мудрији показујемо пред људима, у толико се луђи осећамо пред самим собом.
У колико год више истичемо пред људима своје врлине, у толико се јаче истичу пред нама самима одговарајуће слабости и пороци.

taurunum

Очи су тачка сусрета душа.


taurunum

Као што трешња не доноси плода пре него отресе цвет, тако ни човек не може донети плода духовног док не отресе са себе телесну сујету и спољашње кинђурење.

taurunum

Старај се чинити људима оно за шта ће те у почетку проклињати, но на крају крајева благосиљати, а никад оно за шта ће те у почетку благосиљати а на крају проклињати.

taurunum

Неплеменити лако се одомаћују у овом свету. Племенити су се увек осећали у овоме свету као странци и пролазници.

taurunum

Старај се изнад свега, да чистиш себе од зле воље према људима. Јер, гомилајући злу вољу према људима, гомилаш отров, који ће тебе, пре или после, уништити као човека.

taurunum