Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - taurunum

#2
Пренос моштију Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца из града Мире у град Бари.

#4
#5
Христос воскресе, срећан празник свети Георгије, Ђурђевдан!
На здравље и спасење свима да буде !

#6
Трећа утакмица четвртфинала завршена победом Реала 82:80, 2:1 у укупном скору за Партизан. У четвртак се игра четврта утакмица и још једна шанса за Партизан да прође даље...🇷🇸💪
#7
Тајна Вечера, фреска из 1312. године, манастир Ватопед, Света Гора

#8
Побусани Понедељак

"Осећају упокојени присуство наше на гробовима својим, осећају - те и још како, наше молитве и жртве за њих, нашу љубав према њима. И ми ћемо то ускоро осећати, и ја и ти, с оне стране гроба, и бићемо благодарни онима који се нас сећају и за нас се Богу моле."
#9
Нека вечерас свако зна,
Да је Звездина победа,
Нови шампион и титула,
Наша Звезда је опет најбоља!!!!
🔴⚪🏆🏆🏆
#10
🕊� Зашто православка не слави 8. март⁉️
🌿 ☦️🌺☦️🌺☦️🌿
ЧУДНА ПОДУДАРНОСТ:

"До сада, бар колико ја знам, није уочено да се осми март, празник жене-револуционарке, који се, само у земљама Источне Европе, још увек делимично затроване комунизмом, слави као Дан жене, поклапа са даном када црква прославља Прво и Друго обретење главе Светог Јована Крститеља.

А зна се ко је Светом Јовану одсекао главу – безакони цар Ирод Млађи, на наговор своје жене Иродијаде, коју је отео од брата му Филипа, и чија је ћерка – блудница, својим срамним плесом, опчинила Ирода и његове госте (славили су царев рођендан), па јој је Ирод обећао све, макар и пола царства; а она је, на наговор мајчин, тражила на тањиру главу пророкову, јер је Јован Ироду говорио да не може имати жену свог живог брата. Предање каже да је Иродијада, кад је џелат одсекао главу ономе кога је Христос назвао највећим рођеним од жене, пробола језик мученика иглом, и бацила му главу на нечисто место, после чега су је обрели хришћани и главу Јованову учинили светињом достојном поклонења. И Ирод, и Иродијада, и Саломија бедно су скончали своје животе, у прогонству, кажњени и одбачени од врховне римске власти... Лик Иродијаде је најмрачнији женски лик у Новом Завету; јер, уочено је да су новозаветне жене чиниле само добро Христу, а мироносице биле под Крстом чак и кад су се сви апостоли, осим Светог Јована Богослова, разбежали. Иродијада је, за разлику од других жена описаних у Новом Завету, оличење блуда, подлости и мржње према свему што је свето. Она је оличење оног женског начела које се добровољно подвлашћује демону...

И комунисти су, случајно или не (али свакако по надахнућу оца лажи) одабрали дан кад Црква спомиње часну главу Светог Јована Претече да тада позову жене да се више не угледају на часнију од херувима и неупоредиво славнију од серафима, Пресвету Богородицу, него на Иродијаду, огрезлу у таму и греховну смрт. Био је то рани, бољшевички феминизам (јер су осми март прво облежавали у Лењиновој Совјетији). Зато је крајњи час да видимо шта је смисао новог, екстремног феминизма, проистеклог из бољшевичког, који се данас намеће не само србском, него и свим,  негда хришћанским, народима света, под видом борбе за права жена.

 ...Дај ми овде на кругу главу Јована Крститеља! (Мт.14,8)."

Др Владимир Димитријевић
#13
У ноћи између Великог четвртка и Великог петка, Христа су мучили и бичевали. Понтије Пилат је предао Исуса Јудејима, рекавши да не може да га осуди, јер није нашао никакве кривице, и да је тај човек невин.


 ЈУДЕЈИ СУ УВИДЕЛИ ДА МОГУ САМО ДА МУЧЕ ИСУСА, АЛИ НЕ МОГУ ДА ГА ОСУДЕ, ПА СУ РЕКЛИ ПИЛАТУ ДА СЕ ИСУС УСТВАРИ БУНИ ПРОТИВ ИМПЕРАТОРА, ЈЕР СЕБЕ ПРОГЛАШАВА ЦАРЕМ, А ЗА ТАКАВ ГРЕХ РИМЉАНИ МОРАЈУ ДА КАЗНЕ ПОЧИНИОЦА. КАКО ЈЕ ТО БИЛО УОЧИ ПАСХЕ, НАЈВЕЋЕГ ЈУДЕЈСКОГ ПРАЗНИКА, ОБИЧАЈ ЈЕ НАЛАГАО ДА СЕ ЈЕДАН ЗАТВОРЕИК ПУСТИ НА СЛОБОДУ.

ПИЛАТ ЈЕ ПИТАО НАРОД КОГА ДА ОСЛОБОДИ: ИСУСА ХРИСТА ИЛИ ВАРАВУ, РАЗБОЈНИКА, КОЈИ ЈЕ УБИО НЕКОЛИКО РИМСКИХ ВОЈНИКА. СВЕТИНА, НАХУШКАНА ОД ФАРИСЕЈА, ТРАЖИЛА ЈЕ ВАРАВУ. ПИЛАТ ЈЕ ПИТАО ШТА ДА УРАДИ С ИСУСОМ, А СВЕТИНА ЈЕ УРЛАЛА: РАСПНИ ГА! РАСПНИ ГА! ХРИСТУ СУ СТАВИЛИ ТРНОВ ВЕНАЦ НА ГЛАВУ, А НА ПЛЕЋА НАВАЛИЛИ ТЕШКИ КРСТ И ПОВЕЛИ ПУТЕМ КОЈИ И ДАНАС, ДВЕ ХИЉАДЕ ГОДИНА КАСНИЈЕ, НОСИ ИМЕ УЛИЦА БОЛА. ПЉУВАЛИ СУ ГА И ДОБАЦИВАЛИ ПОГРДНЕ РЕЧИ. НАШАО СЕ ТУ И ЈЕДАН ДОБАР ЧОВЕК, СИМОН ИЗ КИРИНЕЈЕ, КОЈИ СЕ САЖАЛИО И ПОМОГАО ГОСПОДУ ДА НОСЛИ КРСТ СТРАДАЊА. НА БРДУ ГОЛГОТА СУ ПОСТАВИЛИ ТРИ КРСТА, НА КОЈА СУ РАЗАПЕЛИ ХРИСТА И ДВОЈИЦУ РАЗБОЈНИКА. ХРИСТОВ КРСТ ЈЕ БИО У СРЕДИНИ. И ПОСЛЕ СВИХ ПРЕТРПЉЕНИХ МУКА И ПОНИЖЕЊА, ХРИСТОС ЈЕ МОЛИО СВОГ ОЦА НЕБЕСКОГ ДА ОПРОСТИ ЉУДИМА, ЈЕР НЕ ЗНАЈУ ШТА ЧИНЕ. КАД ЈЕ, ОКО ТРИ САТА ПО ПОДНЕ (ПО НАШЕМ РАЧУНАЊУ ВРЕМЕНА), СВОЈ ДУХ ПРЕДАО ОЦУ, СВА ПРИРОДА, БОЖЈА ТВОРЕВИНА, ПОБУНИЛА СЕ ПРОТИВ НЕПРАВДЕ И ЗЛОЧИНА: ПОМРАЧИЛО СЕ СУНЦЕ, ОТВАРАЛИ СЕ ГРОБОВИ, ЗАТРЕСЛА СЕ ЗЕМЉА. ЗАВЕСА У ХРАМУ СЕ РАСЦЕПИЛА ОДОЗГО ДО ДОЛЕ. КАМЕЊЕ СЕ, УЗ СТРАШАН ПРАСАК, РАСПАДАЛО. СТЕНЕ СУ ПУЦАЛЕ. ТАКО СУ СЕ ОБИСТИНИЛЕ ХРИСТОВЕ РЕЧИ ДА ЋЕ И МРТВО КАМЕЊЕ СВЕДОЧИТИ ЖИВОГА БОГА. КАПЕТАН КОЈИ ЈЕ СТРАЖАРИО КОД КРСТА, РЕКАО ЈЕ ДА ЈЕ ТАЈ ЧОВЕК ЗАИСТА БИО ПРАВЕДНИК, А ОКУПЉЕНИ НАРОД ОБУЗЕО ЈЕ НЕИЗРЕЦИВИ УЖАС. ПОРЕД КРСТА ЈЕ ОСТАЛА БОГОРОДИЦА СА АПОСТОЛОМ ЈОВАНОМ, МАРИЈОМ МАГДАЛИНОМ И ЈОШ НЕКИМ ЖЕНАМА. НЕМА И СКАМЕЊЕНА ОД БОЛА, ГЛЕДАЛА ЈЕ БОГОРОДИЦА БЕЖИВОТНО ТЕЛО СВОГА СИНА И БОГА. ЈОСИФ ИЗ АРИМАТЕЈЕ ЈЕ ОТИШАО ПИЛАТУ И ИЗМОЛИО ДА СА КРСТА СКИНЕ ХРИСТОВО ТЕЛО И САХРАНИ ГА. ПИЛАТ ЈЕ, ЗАТО ШТО ЈЕ СУТРА СУБОТА (КАДА СЕ НИШТА НЕ РАДИ), А ДА ТЕЛО НЕ БИ СТАЈАЛО НА КРСТУ ТРИ ДАНА, ДОЗВОЛИО ДА ГА СКИНУ СА КРСТА. ХРИСТОВО ТЕЛО СУ ОБАВИЛИ ПЛАТНОМ И ОДНЕЛИ У НОВУ ГРОБНИЦУ, КОЈУ ЈЕ ЈОСИФ БИО ПРИПРЕМИО ЗА СЕБЕ. ГРОБ ЈЕ БИО УКЛЕСАН У СТЕНИ. КАД СУ ПОЛОЖИЛИ ХРИСТОВО ТЕЛО, НА УЛАЗ СУ НАВАЛИЛИ ОГРОМАН КАМЕН. РИМЉАНИ СУ ПОСТАВИЛИ СТРАЖЕ УНАОКОЛО, ПЛАШЕЋИ СЕ ДА ХРИШЋАНИ НЕ УЗМУ ТЕЛО.
#14
На данашњи дан почела је битка за Кошаре
Слава јунацима🇷🇸

#15
Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча (Свети Јован Крститељ), исти Господњи арханђео, Гаврило, јавио се Пречистој Дјеви Марији у Назарету, поздравивши је речима: Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама! (Лк 1, 28). Зачуђеној и уплашеној Дјеви арханђео објашњава необичан поздрав: Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш, и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњега, и даће му Господ Бог престо Давида оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавек, и царству Његовом неће бити краја (Лк, ст. 30-33).

На Маријино питање Како ће то бити кад ја не знам за мужа? (Лк, ст. 34), арханђео Гаврило одговара: Дух Свети доћи ће на тебе, и сила Вишњега осениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божји (ст. 35). Пречиста Дјева покорно одговара: Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој (Лк, ст. 38).Извор
#16
#17
Царе небски, Утешитељу,
Душе истине, који си свуда
присутан и све испуњаваш.
ризницо добара и даваоче
живота, дођи и усели се у
нас, и очисти нас од сваке
нечистоте и спаси, Благи,
душе наше.
#18
#20
Србија / Nikola Tesla
Мар 2023 18:37:49
"Bolest dolazi zbog mislenog pada. Čovek treba biti sam svoj lekar. Ako nije tih iznutra, onda mu uzalud svi lekovi i najbolji lekari. Podsvest modernog čoveka je uzburkana kao nemirni okean s velikim olujnim vetrovima. Podsvest prepuna utisaka čini da duša bude nemirna. Emocije tada ključaju poput erupcije vulkana. Bez rada na emocijama duhovnost je samo kula od karata.

A šta je čovek bez mira u duši? Odvojen od božje blagodati, pokušava uzaludno da pronađe utehu u materijalnim stvarima. Tamo utehe nema, to je rupa bez dna. Još, još, daj još i na kraju ponovno praznina. Kada duša postane mirno more, tada počinje isceljenje. Zapamtite to, to je zlatno pravilo. Izvor većina bolesti je u duhu, zato duh može pobediti većinu bolesti."

- Neponovljivi Nikola Tesla.