Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - taurunum

#1
Srbija - Nemačka 77:83

#2
Srbija - Kanada 95:86 !!!

#3
Srbija - Litvanija 87:68!!!

Bravo momci!
Srbija je u polufinalu!

#4
Србија / Zemun fest 2023
Авг 2023 00:41:53
 8)

#5
Viktor Putica - 1339 na 3030

#6
Martin Lav je rođen u 38. GN, a po rođenju je zbog respiratornog distresa i sumnje na urođenu srčanu manu hospitalizovan na Institutu za majku i dete. Ustanovljeno je da ima otvoren duktus, plućnu hipertenziju, umanjene bubrege, generalizovanu hipotoniju, kao i neonatalne konvulzije. Zbog specifičnog izgleda lica odmah su započete genetske analize.

Martin tokom prve godine života dobija više vrsta epileptičnih napada i oblika epilepsije koje se teško kontrolišu lekovima zbog čega je više puta hospitalizovan. MRI ukazao na redukovanu belu moždanu masu i proširene komore. Martinov psihomotorni razvoj je ozbiljno usporen.

Sa 11 meseci dobija dijagnozu veoma progresivnog i opasnog sindroma Schinzel-Giedion od koga boluje samo pedesetak dece na svetu, a kod nas je Martin jedino dete. Schinzel-Giedionov sindrom je teško stanje koje utiče na mnoge sisteme tela, a znaci i simptomi ovog stanja uključuju karakteristične crte lica, neurološke probleme i abnormalnosti organa i kostiju. Martin sa 14 meseci sada još uvek nema kontrolu nad vratom i ne prati pogledom. Uz epilepsiju i otežano hranjenje, problemi sa bubrezima su još uvek prisutni, a zbog nepokretnosti počinju i problemi sa plućima kao i deformiteti kostiju.

Martinu su neophodne fizikalne terapije i rehabilitacija, odgovarajuća pomagala i uređaji da bi se usporio progres bolesti, očuvalo zdravlje i život kako bi mogao da ode na lečenje u Kanadu kada lek bude spreman.

Potrebna su mu novčana sredstva i za hiperbaričnu komoru, terapiju matičnim ćelijama, logopedske i defektološke tretmane, specijalističke preglede, laboratorijske analize, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Za Martinovo pravo na život! Budimo humani!

Pomozimo Martinu Lavu!

https://www.budihuman.rs
#8
Вести / Nevreme Zemun
Јул 2023 20:58:33
#9
Што вели покојни муфтија :како спавате??
ИЛИНДАНСКИ СРБОКОЉ

"На данашњи дан, уочи Светог Илије, 01.08.1941. године започео је један од највећих Покоља српског народа у Средњој Лици који је завршен 08.08.1941. године - тзв. Илиндански србокољ или у српском народу назван "Крвави Илија".
Хрватске клерофашистичке власти из Госпића доносе одлуку о спровођењу србокоља у првој декади августа како би се шире подручје Госпића, Медка, Перушића и Бриња потпуно очистило од Срба.
Срби оба пола и свих узраста су убијани на све могуће начине од којих многи превазилазе границе здравог разума - људи су масакрирани сјекирама, косама, ашовима, крамповима, мотикама, ножевима...живи спаљивани у кућама или у шталама заједно са стоком, утјеривани у цркве и спаљивани, живи дерани...

Српски народ се дао у велике збјегове ка Велебиту и крио се по околним шумама а хрватска војска (углавном усташе и домобрани заједно) хватали су Србе попут дивљачи и убијали на лицу мјеста а велики број одводили ка велебитским јамама и бацали унутра. Највише Срба је бачено у Јарчију јаму код Дивосела.
Према изворима из италијанских архива наводи се да је у масакрирању Срба учествовало цјелокупно хрватско становништво са ширег подручја Госпића - хрватске жене су слиједиле своје мужеве и браћу и из поклатих српских села су односиле стоку, живину, жито, брашно, покућство и друге предмете.
Управо из италијанских архива сазнајемо да су у Дивоселу српску дјецу Хрвати пекли на ражњу и потом комаде угуривали у уста завезаним српским женама које су се гушиле у сопственој повраћки.
Италијанске војне патроле су данима скупљале полузаклан народ дуж путева и одвозили их у Далмацију на опоравак.

Само за ових 7 дана на подручју Средње Лике побијено је преко 20 000 Срба од чега су 80% жене, дјеца и старци. Током Илинданског србокоља страдао је и Смиљан, родно село Николе Тесле у којем је убијено 556 Срба.
Страдало је село Млаква са преко 600 убијених, села Дивосело, Рибник, Почитељ, Орнице и многа друга.
Побијени су готово сви Срби у граду Госпићу који нису успјели да побјегну. Из болнице у Госпићу српски болесници су наглавачке избацивани кроз прозор и остављани да умиру од прелома и унутрашњег крварења.

#10
 8)
#12
Путовања / Nei Pori
Јул 2023 21:39:20
#14
Спорт / Ђоковић 🇷🇸
Јун 2023 21:16:27
Најбољи 🇷🇸

#16
Пренос моштију Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца из града Мире у град Бари.

#18
#19
Христос воскресе, срећан празник свети Георгије, Ђурђевдан!
На здравље и спасење свима да буде !

#20
Трећа утакмица четвртфинала завршена победом Реала 82:80, 2:1 у укупном скору за Партизан. У четвртак се игра четврта утакмица и још једна шанса за Партизан да прође даље...🇷🇸💪