Ajvar pečen u rerni

Започео admin, Сеп 2021 13:16:48

« претходна тема - следећа тема »

admin

7 kg crvene paprike (pečene)
3 kg plavog patlidžana (pečen)
5 dl maslinovog ulja
4 kašike sitne morske soli (ili po ukusu)
1 kašika belog luka u granulama
1 kašika kurkume u prahu
2 dl jabukovog sirćeta (ili nekog drugog po želji)
Ajvar pečen u rerni, priprema:
Papriku ispecite i oljuštite, očistite od semenki i cedite u cedilu onoliko koliko je potrebno vremena da se sva paprika očisti. U mom slučaju papriku čistim i stavljam u cediljku tako da se ujedno i cedi.
Plavi paradajz ispecite i oljuštite.
Postupak pečenja neka bude kako to inače radite, u mom slučaju je pečena na smederevcu, odstojala je u najlon kesi da se upari, u toku čišćenja ne koristim vodu već papriku ispirem u vodi koju je pustila paprika i cedi se u cediljki dok je čistim.
Sameljite papriku i plavi patlidžan odvojeno u secku ili na mašini za meso. Meni je brže u secku a efekat je isti jer je neusitnim do kraja.

U pekač sipajte pola količine ulja i stavite u rernu za se zagreje.
Dodajte deo plavog patlidžana na jednu stranu pekača a na drugu deo paprike i začine. Poklopite i vratite u rernu da se zagreje i povrće i začini počnu da se prže, oko pola sata.

Sada dodajte ostatak povrća, poklopite i opet vratite u rernu. Posle nekih pola sata sve ponovo promešajte i sjedinite, dodajte ostatak ulja preko, poklopite poklopcem od pekača i vratite u rernu. Pecite tako oko 1 sat.

Pred kraj pečenja, kada je povrće omekšalo, posolite i zakiselite i vratite u rernu na još pola sata da se ukusi povežu.

Izvadite pekač iz rerne i vreli ajvar sipajte u tegle do vrha, poklopite i okrenite naopačke. Tegle pokrite kuhinjskim ubrusom i ostavite da se ohlade. Okrenite ih kada se ohlade i složite u ostavu.

https://recepti-kuvar.rs/ajvar-pecen-u-rerni-sta-mislite-da-li-je-to-moguce-snezana-knezevic/

admin