Зашто православка не слави 8. март⁉️

Започео taurunum, Апр 2023 22:41:42

« претходна тема - следећа тема »

taurunum

🕊� Зашто православка не слави 8. март⁉️
🌿 ☦️🌺☦️🌺☦️🌿
ЧУДНА ПОДУДАРНОСТ:

"До сада, бар колико ја знам, није уочено да се осми март, празник жене-револуционарке, који се, само у земљама Источне Европе, још увек делимично затроване комунизмом, слави као Дан жене, поклапа са даном када црква прославља Прво и Друго обретење главе Светог Јована Крститеља.

А зна се ко је Светом Јовану одсекао главу – безакони цар Ирод Млађи, на наговор своје жене Иродијаде, коју је отео од брата му Филипа, и чија је ћерка – блудница, својим срамним плесом, опчинила Ирода и његове госте (славили су царев рођендан), па јој је Ирод обећао све, макар и пола царства; а она је, на наговор мајчин, тражила на тањиру главу пророкову, јер је Јован Ироду говорио да не може имати жену свог живог брата. Предање каже да је Иродијада, кад је џелат одсекао главу ономе кога је Христос назвао највећим рођеним од жене, пробола језик мученика иглом, и бацила му главу на нечисто место, после чега су је обрели хришћани и главу Јованову учинили светињом достојном поклонења. И Ирод, и Иродијада, и Саломија бедно су скончали своје животе, у прогонству, кажњени и одбачени од врховне римске власти... Лик Иродијаде је најмрачнији женски лик у Новом Завету; јер, уочено је да су новозаветне жене чиниле само добро Христу, а мироносице биле под Крстом чак и кад су се сви апостоли, осим Светог Јована Богослова, разбежали. Иродијада је, за разлику од других жена описаних у Новом Завету, оличење блуда, подлости и мржње према свему што је свето. Она је оличење оног женског начела које се добровољно подвлашћује демону...

И комунисти су, случајно или не (али свакако по надахнућу оца лажи) одабрали дан кад Црква спомиње часну главу Светог Јована Претече да тада позову жене да се више не угледају на часнију од херувима и неупоредиво славнију од серафима, Пресвету Богородицу, него на Иродијаду, огрезлу у таму и греховну смрт. Био је то рани, бољшевички феминизам (јер су осми март прво облежавали у Лењиновој Совјетији). Зато је крајњи час да видимо шта је смисао новог, екстремног феминизма, проистеклог из бољшевичког, који се данас намеће не само србском, него и свим,  негда хришћанским, народима света, под видом борбе за права жена.

 ...Дај ми овде на кругу главу Јована Крститеља! (Мт.14,8)."

Др Владимир Димитријевић

taurunum